Fii Sanatos


Iaurtul – soluția oaselor fragile

06/12/17 (1460 vizualizari)

 

Persoanele vârstnice care consumă zilnic iaurt, au un risc mai mic de a suferi de sindromul fragilității osoase, ne sugerează o cercetare recentă. Astfel, bărbații cu vârsta de peste 60 de ani care consumă iaurt în fiecare zi, își reduc riscul de a dezvolta osteoporoză cu 52%, iar femeile – cu 39%. Cercetătorii susțin că, cu cât mai mult iaurt se consumă, cu atât oasele sunt mai sănătoase.

Cel mai mare studiu observațional privind aportul de lactate și fragilitatea osoasă la persoanele de peste 60 de ani, condus de cercetătorii de la Trinity College Dublin, a constatat că consumul de iaurt a fost asociat cu o densitate mai mare a oaselor șoldului și cu un risc semnificativ redus de a face osteoporoză.

Studiul a inclus 1.057 de femei și 763 de bărbați, care au fost supuși unei evaluări a densității minerale osoase, plus 2.624 de femei și 1.290 de bărbați, cu măsurători ale performanței fizice. Pentru a exclude alți factori de risc cu influență asupra sănătății oaselor, pacienții au fost examinați prin aprecierea indicelui masei corporale (IMC), funcției renale, aportul de lactate, suplimente de calciu și vitamina D, intensitatea activității fizice, precum și factorii de risc tradiționali, ca alcoolul și fumatul. Cantitatea de iaurt consumată a fost analizată prin chestionare.

Astfel, s-a observat că creșterea cantității de iaurt consumat la femei a fost asociată cu o reducere de 39% a riscului de osteoporoză și de 31% a riscului de osteopenie, o formă mai puțin severă a afecțiunii. La bărbați, a fost constatată reducerea cu 52% a riscului de osteoporoză. Și aportul de vitamina D prin suplimente alimentare a fost asociat cu ”riscuri semnificativ reduse de dezvoltare a osteoporozei” atât la bărbați, cât și la femei.

Osteoporoza sau sindromul fragilității osoase este o afecțiune cronică, asociată cu reducerea rezistenței osoase și risc crescut de fracturi. În Europa, costurile fracturilor osteoporotice sunt estimate la peste 540 milioane euro pe an.

Autorul principal al studiului, dr. Eamon Laird, cercetător la Centrul de Gerontologie Medicală, din Trinity, a declarat că iaurtul este o sursă bogată de substanțe nutritive, cu multiple beneficii pentru oase și, prin urmare, aceste descoperiri nu sunt surprinzătoare.

Investigatorul principal al studiului, dr. Miriam Casey, medic la Spitalul St. James, din Dublin, a declarat că rezultatele demonstrează o asociere semnificativă a sănătății osoase și fragilității oaselor, cu un produs alimentar simplu și ieftin. Este necesară verificarea acestor observații, prin studii controlate, randomizate, pentru a fi înțelese pe deplin mecanismele exacte ale beneficiilor microbiotei sau a compoziției macro- și micronutrienților iaurtului. Fiți cu noi pe facebook:

Dar vouă, vă place iaurtul? Cât de des îl folosiți în alimentație?
43 persoane și-au expus părerea