Fii Sanatos


Sunteți în așteptarea barzei? – Citiți instrucțiunea!

12/01/18 (4420 vizualizari)

Deseori după externarea din maternitate, rămânând față în față cu micul bebeluș, tinerele mămici nu știu ce și cum să facă mai departe?! Chiar și mamele cu experiență sunt uneori disperate. Desigur, bunicile și vecinile sunt mereu gata să ofere un ajutor, pentru care fapt merită recunoștința noastră! Dar, pentru siguranța copilului Dvs., cel mai bine e să aflați totul de la pediatru.

Marea „surpriză” necesită pregătiri!

Nu este totul chiar atât de simplu! Mai întâi, în ultimul trimestru de sarcină, va trebui să pregătiți spațiul pentru aterizarea barzei. – Iată aici ajutorul bunicilor, mătușilor, desigur și a tăticului, va fi foarte binevenit! Casa în care veți aduce ”surpriza” cu dantelă albastră sau roz, trebuie să fie perfect curată. Este necesar să scuturați covoarele, spălați draperiile, schimbați tapetele – dacă este cazul, spălați toate florile, spălați și călcați lenjeria de pat, ștergeți praful de pe toate suprafețele.

Dacă aveți păsări în casă, este mai bine să le dăruiți în mâini bune. Cu pisicile și câinii este mai ușor, dar trebuie să fiți conștienți de faptul că animalele pot fi o sursă de paraziți, alergeni, care afectează starea de sănătate a copilului dumneavoastră.
Îmbrăcămintea pentru bebeluș trebuie să fie spălată cu detergent pentru copii și călcată.
Temperatura camerei trebuie să fie de 19-22⁰C și umiditatea 50-60%.

Iată a sosit și momentul când sunteți așteptată la ieșirea din maternitate cu șampanie, flori, felicitări și aparate foto. Toți vor să vadă mica minune, toți așteaptă să vină în ospeție...dar aceasta nu e cea mai bună idee. Contactul nou-născutului cu mediul înconjurător trebuie să fie limitat pînă la vîrsta de 1-1,5 luni!

Scăldatul

După căderea cordonului ombilical (de obicei la a 5-7 zi), copilul poate fi scăldat. Înainte de aceasta se pot face băi de aer – se dezbracă bebelușul și timp de 5 minute se face un masaj usor. Nou-născuților, de obicei, le place să înoate, dacă prima dată nu îi speriați cu apa prea fierbinte. Temperatura apei trebuie să fie 37°C și poate fi verificată cu un termometru de apă sau cu cotul mamei. Înainte de scufundarea în apă, copilul este înfășurat într-un scutec. Capul se ține cu o mînă, iar cu cealaltă se scaldă. Începeți cu spălarea ochișorilor, cu mișcări fine, cu un tampon de vată, înmuiat în apă curată și caldă. Folosiți pentru fiecare ochișor un alt tampon și ștergeți ochii de la unghiul exterior spre cel interior. Apoi, folosind un șervețel moale, clătiți zona din jurul gurii, nasului, feței,cu mișcări fine, de la centru spre margine. Ștergeți pliurile cutanate ale corpului și nu uitați de urechiuși! Acum, lăsați bebelușul câteva minute să se bucure de o baie caldă. De obicei, nou-născuților le plac aceste momente. Adăugați încă puțină apă caldă. Puteți să-i cântați o melodie liniștită, ce îi va oferi un sentiment de siguranță.

Pe viitor, veți putea adăugă în apa pentru baie decocturi din plante, cumpărate de la farmacie (mușețel, urzică, levănțică, ienupar ș.a.). La un litru de apă fiartă se adaugă 5 pliculețe sau o mînă de plantă uscată. Se lasă cel puțin o oră, apoi se strecoara prin tifon. La scoaterea copilul din apă, fixați bine capul. Înveliți-l într-un prosop moale și ștergeți-l bine. Pliurile cutanate pot fi unse cu ulei sau lăptișor pentru copii. Bontul ombilical se prelucrează cu alcool medicinal sau verde de briliant, direct pe rană, în centru, evitînd marginile plăgii. Îmbrăcați copilul și puneți-l la sân.

Alimentarea bebelușilor

Toți pediatrii pledează pentru alimentarea naturală (la sîn), deoarece laptele matern nu poate fi înlocuit cu nimic. Alimentarea la sîn oferă emoții de neuitat, atât pentru mamă, cît și pentru bebeluș. Alăptînd copilul, femeia își îndeplinește cel mai important rol din viața ei – rolul de mamă. În plus, această metodă este mai ieftină decît amestecurile din farmacie și mai convenabilă, deoarece întotdeauna ai cu tine hrană sterilă și caldă pentru copil. În plus, copilul primește toți nutrienții de care are nevoie, precum și imunoglobulinele, ce-i vor oferi protecție în primele 6 luni de viață.

Regulile aplicării la sân:

  • Alegeți o poziție confortabilă, ținînd cont de faptul că alimentarea poate dura o perioadă de timp mai îndelungată și nu trebuie să obosiți. Puteți hrăni copilul în diferite poziții și, de regulă, fiecare femeie alege pentru sine poziția potrivită. Copilul, pe tot parcursul procesului, trebuie să fie poziționat cu burtica înspre mamă, și fața întoarsă spre mamelon. În plus, capul copilului nu trebuie să fie bine fixat, astfel încît el să-și poată regula poziția mamelonului în gură și să dea de știre mamei despre sfârșitul alimentării.
  • Nasul bebelușului trebuie să fie destul de aproape de piept, dar să nu fie lipit, pentru că o să-i încurce la fixarea mamelonului în gură. O atenție deosebită trebuie să acorde femeile cu sînii mari. Rețineți, copiii trebuie desinestătător să ia mamelonul în gură, fără ajutor. Nu trebuie să i-l puneți în gură. În cazul în care copilul a luat doar vârful mamelonului, cu o simplă atingere pe bărbie mama îl poate elibera.


Alimentarea mămicilor care alăptează

Mamele ar trebui să evite unele produse alimentare, dacă nu doresc să-și petreacă toată noaptea dansînd cu copilul în brațe. Acestea sunt: varza, castraveții, roșiile, boboasele, ciocolata, crupe de arpacaș, sucuri, fructe crude, produse afumate și murături.
O mamă care alăptează ar trebui să mănînce puțin și des, să bea multe lichide, să excludă cafeaua și ceaiul tare.

Somnul

Balansarea ritmică și lentă va calma bebelușul; înfășarea strînsă oferă, de asemenea, un sentiment de siguranță. Copilul ar trebui să doarmă pe spate, fără pernă. Nu este necesar să mergeți în vîrful degetelor, în timp ce copilul doarme, ci ocupați-vă cu lucrurile obișnuite. Copii până la vîrsta de 7 luni reacționează doar la sunete tari (plâns, aplauze, jucării răsunătoare).

 

Starea de veghe

După perioada de somn, urmează cea de veghe, în timpul căreia bebelușul nu ar trebui să fie culcat pe o suprafață moale, ci pe una dură. Acest lucru va accelera mielinizarea fibrelor nervoase, avînd astfel, un impact pozitiv asupra creșterii și dezvoltării copilului. Așterneți o pătură pe o masă sau pe podea și jucați-vă cu copilul. Copii cu vârsta mai mare de 6 săptămîni pot fi distrați arătându-le ceva interesant. Ei trag atenție la obiecte luminoase, strălucitoare și întind mîinuțele. Până la vîrsta de două luni copilul poate vedea clar obiectele care se află la o distanță de 25 cm.

Plimbările în aer liber

Timpul și durata plimbărilor va depinde de vremea de afară. Copilul trebuie să fie îmbrăcat corespunzător, să-i fie cald, puteți urma regula "plus un strat de haine". Dacă aveți dubii, copilul trebuie să poarte același număr de haine ca și maturul și mai puteți adăuga un strat (de exemplu, o pătură). Prima plimbare va fi scurtă, în jur de 5-10 minute, iar fiecare plimbare ulterioară va fi prelungită cu 5 minute, până când se ajunge la un somn complet în aer liber. Cred că este cunoscut faptul că locul de plimbare trebuie să fie cît mai departe de străzile mari și gălăgioase!

Dacă nu dispuneți de timp...

Pentru a găsi liniștitea necesară, trebuie să încredințați unele lucruri și altora. De exemplu, mama alăptează copilul, iat tata îl scaldă; mama face ordine, iar tata merge la cumpărături. Și tăticii se descurcă destul de bine cu bebelușii. Mai mult decât atât, această comunicare este necesară, pentru că tăticii trebuie, de asemenea, sa se obișnuiască cu noul rol de părinte. Fiți cu noi pe facebook:

P.S. Toate aceste recomandări se aplică doar la copiii perfect sănătoși. În caz că starea sănătății este alterată, toate punctele ar trebui să fie discutate cu medicul pediatru. Și, în general, odată cu apariția copilului, pediatrul ar trebui să devină un membru al familiei, care poate fi apelat în orice moment, pentru a primi sfaturile necesare. Dacă aveți o astfel de oportunitate – copilul dvs. va fi în siguranță!

Autor: Șveț Ludmila, medic pediatru