Fii Sanatos


Îngrijirea de tip cangur este benefică pentru copiii de toate vârstele

03/12/17 (71 vizualizari)

Îngrijirea de tip cangur, cunoscută și sub denumirea de contactul direct sau contactul "piele la piele", a fost recunoscută oficial benefică pentru sănătatea copilului.

Multe mămici și tătici știu că, îngrijirea de tip cangur este o metodă binevenită pentru nou-născuți, mai ales pentru copiii prematuri. Dar, un studiu recent, care a cercetat nu doar copiii prematuri sau cu greutate mică la naștere, ci și copiii cu greutate și vârstă diferită, a ajuns la concluzia că, de fapt, toți copiii beneficiază în urma contactului “piele la piele”.

Copiii care au primit îngrijire de tip cangur, fie prin metoda aplicării directe la pieptul mamei, fie înveliți cu o pătură ca într-un marsupiu, au prezentat o scădere a ratei mortalității neonatale cu 23%. La acești copii a fost înregistrată și o temperatură mai stabilă a corpului, mai puține simptome fizice de durere (agitație, plâns), un risc scăzut de infecții și o rată mai mică de spitalizări din cauza complicațiilor.

Cercetătorii nu precizează durata sau perioada de timp în care copilul trebuie să fie ținut la piele, dar recomandă proaspeților părinți să profite din plin de aceste momente unice și irepetabile, și să-și îmbrățișeze copilul cu orice ocazie. Experimentați contactul direct cu copilul imediat după baie sau în timpul alăptării, prelungiți timpul de alăptare sau lăsați copilul la piept după alăptare. Aplicați metoda contactului direct chiar dacă copilul este alimentat artifical.

Bucurați-vă din plin de această de beneficiile acestei metode  – nu este nimic mai plăcut și mai frumos decât să ții copilul la piept. Nu uitați să implicați și tăticii! Plăcerea va fi reciprocă. Fiți cu noi pe facebook:

 

Beneficii

  • Stabilizarea greutății copiilor cu greutate mică la naștere
  • Scăderea riscului de infecții
  • Scăderea ratei mortalității
  • Stimularea lactației
  • Scăderea agitației și plânsului la copil

Această metodă este eficentă și în cazul copiilor mai mari, care sunt bolnavi sau se confruntă cu o situație stresantă, deoarece astfel le putem oferi un mediu confortabil, care le va asigura o recuperare rapidă.