Fii Sanatos


Fructele și legumele ne bucură ochii și gusturile. Despre cum să le servim corect, ne spune gastroenterologul Ciobanu Verginia

22/05/18 (1153 vizualizari)

Fructele și legumele sunt recomandate de medici și asta pentru că sunt bogate în vitamine și nutrienți, care asigură funcționarea organismului în stare perfectă. Cu toate acestea, există situații în care anumite fructe și legume ne pun sănătatea în pericol și pot duce la apariția unor probleme grave. Mai multe despre această frumoasă, dar periculoasă perioadă, discutăm cu medicul gastroenterolog Ciobanu Verginia.

D-na doctor, dacă tot a început sezonul fructelor și legumelor autohtone, ne punem deseori întrebarea pe cât sunt acestea de inofensive, ce risc prezintă pentru sănătate? Mai ales că, sursele media tot susțin că dozele de nitrați conținute depășesc de câteva ori normele admisibile.

  • Da, din păcate acesta e tristul adevăr al realității noastre, fructele și legumele moldovenești depășesc cantitatea admisibilă de nitrați. Iar faptul că ele nu trec un control riguros, le fac accesibile pentru toată lumea. Acest lucru se referă mai ales la primele legume și fructe care apar în vânzare, deoarece procesul de maturare și coacere al acestora este grăbit în fel și chip. De aceea, este mai bine să așteptăm puțin și să evităm consumul lor. Iar, dacă nu puteți aștepta, atunci procurați cantități mici. Important! Nu gustați produsele în piață. Înainte de a fi consumate, ele trebuie spălate bine sub apă curgătoare, apoi lăsate într-un vas cu apă fiartă și răcită timp de o oră sau mai mult.

Este mai bine să consumăm fructele și legumele crude sau prelucrate termic?

  • În dependență de starea de sănătate. Persoanele cu patologii cronice ale tractului gastrointestinal trebuie să evite legumele crude, deoarece se pot alege cu acutizări de pancreatite, colecistite, sau gastrite. În acest caz se recomandă ca produsele consumate să fie prelucrate termic.

Dar pentru copii sunt careva contraindicații?

  • Același recomandări sunt și pentru copiii cu afecțiuni ale sistemului digestiv. Iar consumul unor fructe și legume, precum conopida sau ciupercile, în general ar trebui evitate la copii.

Mai există și alte riscuri ale consumului de crudități?

  • Da, un alt risc îl prezintă helmintiaza. Fructele și legumele sunt un intermediar prin care helminții pot ajunge în organismul omului. Sunt mulți pacienți care prezintă simptome digestive (dureri în epigastru, greață, vomă, diaree), iar în urma analizelor se depistează helmintiază. Pentru a evita aceste momente, recomand insistent spălarea fructelor și legumelor înainte de întrebuințare, respectarea igienei și spălarea mâinilor cu săpun înainte de a servi masa, dar și respectarea condițiilor în care cresc aceste produse, fiind interzisă plimbarea animalelor de casă în zona cu zarzavaturi.

Ce sfaturi ne mai puteți da?

  • Consumați fructele între mesele principale ale zilei. Nu se recomandă ca acestea să fie servite înainte sau după mâncare, și nici înainte de culcare. În acest fel, evităm problemele digestive precum meteorismul, balonarea și chiar indigestia, dar și ajutam corpul să asimileze mai bine vitaminele și nutrienții.