Fii Sanatos


Tusea - prieten, sau dușman?! - ne spune Dr. Olimpia Gherman, medic pulmonolog

21/03/19 (1544 vizualizari)

Tusea este cel mai frecvent simptom al bolilor bronhopulmonare, întâlnit atât la adulți, cât și la copii.

Dintre toate afecțiunile copilului, bolile aparatului respirator și anume infecțiile acute respiratorii, dețin un loc de frunte. Cu cât este mai mic copilul, cu atât mai des se îmbolnăvește. Acesta se datorează particularităților de vârstă: orificiile și fosele nazale înguste, laringele îngust și comunicarea directă între faringe și ureche, oferă condiții mai ușoare pentru pătrunderea microbilor. Și capacitatea redusă a sistemului imun face ca copilul să fie mai receptiv față de aceste infecții.

Dar, nu vă panicați! În ajutor ne vine tusea. Acesta este un act reflex îndreptat spre a curăța căile aeriene de impurități. Există tuse productivă (umedă) și iritativă (seacă/uscată).

Ce rol are tusea?

Tusea productivă este prietenul organismului nostru. Ea curăță plămânii de mucus, viruși, bacterii moarte sau alți produși rezultați în urma luptei sistemului imun cu infecțiile virale sau bacteriene.

Tusea iritativă, spre deosebire de cea umedă, nu tratează, ci semnalizează despre prezența unei probleme și anume iritarea de către factori inflamatori, alergici, chimici (fum, praf), sau mecanici (prezența unei formațiuni). Tusea uscată, care nu devine umedă și durează mai mult de 2-3 săptămâni, trebuie sa fie un motiv cert pentru adresare la medic.

Exista cauze mai puțin cunoscute pentru apariția tusei uscate:

  1. efecte secundare ale tratamentului cu medicamente antihipertensive: inhibitorii enzimei de conversie (captopril, lisinopril) ș.a.
  2. refluxul gastroesofagian
  3. manifestare a infecției cu microorganisme atipice (Mycoplasma, Chlamidia, Bordetella pertutusiss)
  4. tusea nocturnă, sau apariția tusei la efort fizic, sau la inspirația de aer rece, poate fi un semn al astmului bronșic. Există opinii precum că varianta tusivă a astmului bronșic – cea care se manifestă doar prin tuse, se întâlnește în 40% dintre cazuri.
  5. diverse patologii otorinolaringologice (ORL).

Cum ne protejăm?!

Prevenirea infecțiilor respiratorii constituie o datorie a întregii familii!

  • Părinții responsabili nu vor permite copiilor bolnavi să frecventeze grădinița sau alte colectivități, de asemenea, nu vor accepta vizita copiilor bolnavi. Cu cât copilul este mai mic, cu atât mai mult trebuie protejat de persoanele potențial infectate. Atenție, adulții pot fi doar purtători de diverși viruși sau bacterii, fără a avea simptome.
  • Aerisirea de două ori pe zi a spațiului unde stă copilul sau adultul este o măsură indispensabilă pentru prevenția bolilor respiratorii. Să nu uităm zicala din străbuni: ”acolo unde nu pătrunde soarele, va pătrunde doctorul”. Soarele e un dezinfectant natural, el distruge microbii și este indispensabil în sintetizarea vitaminei D, care deține un rol important în imunitatea copilului.
  • Evitarea fumatului pe perioada sarcinii, dar și după naștere este obligatorie! Odată născut, copilul trebuie protejat la maxim, de aceea, nu uităm că fumatul pasiv este la fel de periculos ca și cel activ.
  • Igiena locuinței – evitați condițiile de umiditate înaltă a aerului (mai mare de 60%) și prezența mucegaiului. Aceștia sunt adevărați factori alergizanți.
  • Evitați prelucrarea spațiului cu diverse substanțe chimice – acestea la fel duc la alergizarea organismului, crescând predispoziția pentru bolile căilor respiratorii.

Atunci când tusea durează mai mult de 3 săptămâni, adresați-vă obligator la medicul specialist! Fiți cu noi pe facebook:

Sănătatea ta și a copilului tău este în mâinile tale! Ai grijă de ea!

Adresați-vă la timp la medic!

Dr. Gherman Olimpia, medic pulmonolog, Centrul Medical Medi Partner

Aici poți adresa o întrebare Dnei doctor Olimpia Gherman