Fii Sanatos


Copilul a inceput sa mearga, ce urmeaza?

20/10/17 (1016 vizualizari)

În jurul vârstei de 13 luni, trei sferturi din copii pot merge fără ajutorul celor din jur, doar că nu prea sigur. Dacă copilul merge prin apartament, ținându-se de mobilier, acesta nu este un motiv de îngrijorare – el are nevoie de un pic mai mult timp, pentru a fi încrezut în propriile forțe, și în curând va merge desinestătător. Unii copii încep să meargă și pe la 16, 17 luni, iar uneori și mai târziu.
După ce a facut primii pași spre independență, la copil încep să se dezvolte abilități mai fine:

  • Pe la vârsta de 14 luni, copilul ar trebui sa poată sta în picioare fără ajutor, posibil - să se aplece și să se îndrepte. Poate chiar va încerca să se miște înapoi.
  • Pe la 15 luni, de obicei, este suficient de încrezut în timpul mersului, poate chiar împinge o jucărie sau o trage în urma sa.
  • La aproximativ 16 luni, copilul devine interesat de urcarea și coborârea scărilor, cu toate că este puțin probabil să poată face acest lucru desinestătător în lunile apropiate.
  • Copiii de 18 luni, de obicei, merg excelent. Mulți dintre ei urcă destul de repede în sus pe scări (deși pentru a coborâ vor avea nevoie de ajutor pe parcursul lunilor apropiate) și sunt gata să exploreze toată mobila din casă. Ar putea încerca să lovească o minge cu piciorul (deși, de cele mai multe ori, fără prea mult succes) și posibil îi va place să danseze pe fundalul unei melodii.
  • Pe la 25, 26 luni pașii copilului devin mai încrezători, mersul lui se apropie de cel al unui adult, își poate transfera sprijinul de pe călcâi pe vârful degetelor. La această vârstă se descurcă deja mai bine cu săriturile.
  • Către cea de-a treia aniversare, majoritatea mișcărilor de bază vor fi ceva obișnuit pentru copil. Va sta în picioare, va merge, alerga și sări fără nici un efort, doar unele acțiuni, cum ar fi ridicarea pe vârfurile degetelor sau statul într-un picior, vor necesita concentrare și efort din partea copilului.

babycenter.ru