Fii Sanatos


Cum îngrijim tenul primăvara?

20/10/17 (798 vizualizari)

Odată cu sosirea primăverii, se schimbă vremea, variază temperatura aerului ceea ce nu poate să nu-şi pună amprenta asupra tenului, indiferent dacă este unul normal-mixt sau acneic. Aceste noi condiţii meteo exacerbează și mai ușor simptomele, dacă tenul tău este unul devitalizat (luciu excesiv, coşuri, puncte albe, puncte negre, roşeaţă, relief neuniform, pori dilataţi sau pete post-acnee).

Primăvara, problemele tenului se agravează deoarece:

  • temperatura creşte şi contribuie la deshidratarea tenului;
  • vântul şi schimbarea bruscă a temperaturii pe parcursul zilei provoacă uscăciunea și sensibilizarea excesivă a pielii;
  • razele ultraviolete sunt mai intense şi afectează tenul, care încă nu este protejat;
  • alergenii din mediu (polen, mucegai, praf) devin din ce în ce mai mulți, tenul problematic reacţionând foarte drastic la contactul cu aceștia;
  • tenul secretă mai mult sebum, prezintă semne de deshidratare şi este mult mai predispus iritaţiilor.
  • efectele negative ale condițiilor de mediu asupra tenului, sunt agravate și de incidenţa înaltă a avitaminozelor, nerespectarea regimului alimentar şi hidric zilnic (1,5 l apă pe zi, fructe şi legume).


Atenţie! Chiar dacă ai impresia că sosirea primăverii şi expunerea la primele raze de soare au un efect de diminuare a acneei, nu trebuie să renunţi la ritualul de îngrijire zilnică a tenului cu probleme.

Programul tău zilnic de îngrijire a pielii va include obligatoriu 3 paşi:

  • curăţarea delicată a pielii pentru a îndepărta impurităţile (spumă/gel/lăptişor demachiant – conform tipului de ten)
  • tonizarea
  • aplicarea cremei (dimineaţa este recomandat să foloseşti o cremă hidratantă cu factor de protecţie solară pentru a proteja pielea de radiaţiile ultraviolete: seara – cremă hrănitoare).

În timpul iernii, microcirculaţia cutanată şi transpiraţia au un ritm fiziologic mai lent. Este felul natural al pielii de a se proteja de temperaturile scăzute. În consecinţă regenerarea celulară este mai lentă, motiv pentru care ieşim din iarnă cu un ten uscat, aspru, şi mai puţin elastic.

Soluţia pentru rezolvarea situaţiei sunt măştile peeling care îndepărtează stratul de celule moarte acumulate la suprafaţa tenului. O exfoliere pe săptămână este suficientă. Nu apela la peeling-uri prea abrazive sau cele destinate îngrijirii corpului. Nu vor face decât să-ți slăbească şi să-ți facă tenul mult mai sensibil, crescând riscul de pigmentare.

Prima regulă pentru un ten strălucitor este hidratarea. În sezonul călduros tenul va secreta mai mult sebum şi, prin urmare, crema consistentă de iarnă trebuie înlocuită cu un produs hidratant cu o textură lejeră. Îţi vei da seama dacă ai ales crema potrivită după cît de repede produsul este asimilat de piele. Pentru un plus de hidratare poţi combina crema de îngrijire zilnică cu un serum care se aplică înainte de cremă, de preferinţă seara.

Dacă aveţi dubii în privinţa tipului de ten sau prea puţină informaţie despre îngrijirea corectă a tenului adresaţi-vă specialistului. Fiți cu noi pe facebook:

Autor: Groian Mariana – medic dermatolog-cosmetolog