Fii Sanatos


Da sau nu tabletei?!

23/03/18 (706 vizualizari)

Conform cercetărilor independente a Universității din Massachusetts, mai mult de jumătate din copiii din SUA, cu vârsta cuprinsă între 3-10 ani, au acces la tabletă, smartphone sau alte dispozitive similare. Și atunci apar un șir de întrebări cu privire la pasiunea tinerei generații față de aceste gadget-uri și anume consecințele lor asupra sănătății copiilor.

Neuropediatrii și cercetătorii sunt de părere că tableta diferă mult de TV și jocurile video. Orice părinte știe că, mai mult de 20 minute pe zi petrecute în fața televizorului sau monitorului, au efecte dăunătoare asupra copilului. Dar, tableta este altceva! Ecranul său, spre deosebire de cel al televizorului, este mai puțin iritant pentru ochii copilului, iar aplicațiile au o dinamică complet diferită de cea a desenelor animate, ceea ce nu influențează negativ vederea.

"Copilul mișcă privirea de la ecranul televizorului, în mediu, de 150 de ori/oră", spune Daniel Anderson, profesor de psihologie la Universitatea din Massachusetts - cercetările sale în ultimii 30 de ani arată că, copilul nu poate focaliza privirea asupra ecranului televizorului, pentru o perioadă lungă de timp. "În timpul utilizării tabletei, acest indice este de trei ori mai mic: ecranul tactil este mai puțin iritant pentru ochi, iar aplicațiile concepute pentru copii sunt mai interesante, mai active și mai dinamice, copilul poate participa la ele sau chiar poate crea dinamica proprie. În plus, tableta permite copiilor interacțiunea cu tehnologiile avansate de la o vârstă mai mică: degetele mici, care nu sunt abile să manipuleze un mouse sau o consolă de jocuri, pot manipula ecranul tactil, contribuind la dezvoltarea abilităților motorii fine".

Potrivit unor statistici, 39% dintre copiii cu vârsta de 2-4 ani și 52% dintre copiii cu vârste cuprinse între 5-8, au folosit tableta, smartphone-ul sau dispozitive tactile similare, pentru jocuri, clipuri video sau alte aplicații. Mulți dintre părinți speră că acestea îi vor ajuta pe copiii să învețe: unul dintre studiile cu privire la utilizarea tabletei, realizat în rândul copiilor de la 4-7 ani, a constatat că vocabularul copilului se îmbunătățește după folosirea unor aplicații specializate: copiii de 5 ani au început cu 27% să vorbească mai multe cuvinte și mai bine, decît cei care au studiat după "metoda veche." Copiii de 3 ani au prezentat, de asemenea, "progres" cu 17%. Fiți cu noi pe facebook:

Aceste cifre nu sunt prezentate cu scopul de a convinge părinții că metodele tradiționale de predare sunt deja ineficiente. Cu toate acestea, este clar că simbioza cu succes a high-tech-ului și a abordării clasice, dau rezultate mai bune. Important e să găsim metoda optimă, care va oferi copilului dorința și confortul de a învăța!