Fii Sanatos


Dr. Ambros Igor "Constipația la copil"

30/03/20 (5382 vizualizari)

Vă alarmați că copilul dumneavoastră are prea puține scaune? Dar, mai întâi de toate, ce este ”prea puțin”, și ce este ”normal” pentru fiecare copil în parte? Copilul poate avea un scaun după fiecare hrănire sau poate trece o zi sau o săptămână între defecații. Este absolut individual! Depinde de ce mănâncă și ce bea copilul, cât este de activ, și cât de repede digeră alimentele.

Un copil care se alimentează corect are de obicei un scaun pe zi. Pentru sugari însă, depinde de vârstă. În prima lună de viață, un scaun pe zi ne poate vorbi despre faptul că nou-născutul nu primește destul lapte (alimentat insuficient). Pe de altă parte, din cauza că sugarii pot avea mișcări peristaltice intestinale foarte rare, chiar fiind alimentați suficient, pot avea scaun doar o singură dată pe săptamână. Pentru copiii nou-născuți defecația (scaunul) este un efort enorm, de aceea nu va alarmați atunci când el se înroșește și plânge în timpul procesului.

Deci, ce este constipația?

– Constipația presupune o evacuare întârziată, dificilă, dureroasă și incompletă a materiilor fecale.

Constipația poate fi funcțională, și este un diagnostic stabilit copiilor care nu au o cauză organică documentată. Ea adesea reprezintă rezultatul retenției de materii fecale la un copil care evită o defecație dureroasă.

La copii, după cum a fost menționat mai sus, noțiunea de constipație depinde de vârsta si modul de alimentare a copilului (sugarului). Pentru a putea înțelege mai ușor dacă are sau nu copilul dumneavoastră constipație urmăriți careva momente:

  • copilul e prea agitat
  • are mai puține scaune decât înainte
  • depune un efort prea mare la defecație
  • sunt scaunele lui neobișnuite ca structură (densitate, culoare) sau dacă conțin sânge
  • copilul încearcă să aibă scaun mai mult de 10 minute, dar fără succes
  • prezența crampelor intestinale (durerea apare și dispare)
  • pofta de mâncare scăzută
  • fisuri anale – ce provoacă durere și sângerare la nivelul anusului în timpul defecației
  • inhibarea defecației – un comportament cum ar fi ghemuirea, încrucișarea picioarelor, sau refuzul de a sta pe toaletă – pentru evitarea durerii din timpul defecației.

Răspunsul afirmativ la aceste întrebări, vă poate sugera o constipație actuală. Dacă copilul nou-născut, sugar sau până la vârsta de 3 ani are semne de constipație, trebuie sa mergeți la doctor!

Care sunt cauzele constipației?

Deshidratarea. Dacă bebelușul devine deshidratat, sistemul său va răspunde prin absorbția a mai mult lichid din tot ce mănâncă sau bea și de asemenea din conținutul intestinal. Rezultatul este scaune tari, uscate, cu încetinirea tranzitului.

Diversificarea alimentației. Constipația la cei mici deseori debutează odată cu introducerea produselor solide în alimentație (diversificarea alimentației).

Comportamentul. Amanârea mersului la toaletă, antrenamentul precoce la oliță, vacanțele, folosirea unei toalete neigienice (publice), mutarea în casă nouă, schimbarea școlii sau a gradiniței poate duce la apariția constipației.

Medicamentele. Unele medicamente pot cauza constipație – suplimentele de fier, unele medicamente de tuse, anticonvulsivele (folosite pentru tratarea epilepsiei), antihistaminicele (folosite in tratarea alergiilor) ș.a.

Ce puteți face?

  • Dacă copilul se alimentează deja diversificat, se recomandă de modificat masa copilului:

    • propuneți copilului porții mici sau pireu de pere, prune, caise, pentru a stimula mişcările intestinale;
    • oferiți-i cereale sau terci de orz, ovăs, în locul celor de orez;
    • limitați aportul de alimente constipante cum ar fi bananele, orezul, morcovii fierţi.

Pentru un rezultat mai bun, masați burtica copilului!

  • Oferiți zilnic copilului o cantitate mică de apă adăugator la masa obișnuită. Dacă nu se va ameliora situația, încercați să-i dați suc natural din măr, pere sau prune. Începeți de la 30ml și creșteți treptat volumul pînă la 120ml zilnic, în dependență de necesitate.

  • Exerciţii fizice. Încurajaţi copilul să facă plimbări, câteva ture. Dacă încă nu merge, încercați mişcarea de pompare a picioarelor în loc. În timp ce stă culcat pe spate, mutați ușor picioarele înainte, circular de parcă ar pedala o bicicletă.

Dacă copilul dumneavoastră se luptă de câteva zile de la ultimul scaun și nu se produce defecația, puteți ajuta copilul cu supozitoare de glicerină introduse în anusul copilului. Supozitoarele de glicerină pentru copii sunt destinate numai pentru utilizare ocazională, în cazul în care schimbările de dietă și celelalte măsuri nu sunt eficiente.

Nu folosiți ulei mineral, laxative stimulante sau clisme pentru a trata constipația la sugari!!! Consultați mai întâi medicul!

Când trebuie să vă adresați la doctor?

Sunați imediat medicul dacă:

  • copilașul e mai mic de 4 luni și nu a avut scaun în termen de 24 de ore sau mai mult;
  • bebelușul nu mănâncă, pierde în greutate sau are sânge în scaun;
  • tratamentul de bază, cum ar fi ajustarea dietei nu ameliorează starea lui.

Rar, constipația la copil este cauzată de o condiție de bază (constipația organică), cum ar fi boala Hirschsprung, hipotiroidismul, alergii alimentare sau fibroza chistică. Dacă constipația la copil persistă în ciuda schimbărilor de dietă sau este însoțită de alte semne sau simptome, cum ar fi voma sau sângerarea rectală – adresați-vă medicului pentru a beneficia de recomandări profesioniste. Fiți cu noi pe facebook:

Autor: Ambros Igor Chirurg pediatru,  IM și C CNSP CP ” Natalia Gheorghiu”