Fii Sanatos


Nașterea prematură și nașterea la termen, care este diferența?

20/10/17 (939 vizualizari)

Nașterea prematură este aceea care survine înainte de 37 de săptămâni de gestație. Deseori este folosit și termenul alternativ „prematuritate”. Se cunosc diferite niveluri ale nașterii premature – conform OMS, copilul născut înainte de 28 de săptămâni este considerat "prematur extrem", după 28 de săptămâni, dar înainte de 32 de săptămâni este "prematur sever", și după 32 de săptămâni, dar înainte de 37 de săptămâni este "prematur tardiv".

Conform protocolului clinic național, 2013:

22s.a. - 27s.a. – naștere prematură extremă
28s.a. - 31s.a. – naștere prematură severă
32s.a. - 33s.a. – naștere prematură moderată
34s.a. - 36s.a. – naștere prematură aproape de termen

Nașterile premature sunt mai frecvente decât credeți. "La nivel mondial, anual se nasc 15 de milioane de copii prematuri, iar 1 din 9 copii – în SUA", spune Dr. Craig Rubens, directorul executiv la Global Alliance to Prevent Prematurity and Stillbirth. Acest număr mare include unele nașteri non-spontane, cum ar fi cele induse din cauza preeclampsiei sau hemoragiei materne, dar aproximativ două treimi – sunt spontane, fără intervenție medicală. Cauzele nașterilor premature sunt infecțiile, ruptura prematură de membrane, stresul, anomaliile cromozomiale sau sarcinile multiple. Factorii cum sunt obezitatea, vârsta foarte mică sau foarte înaintată a mamei, lipsa îngrijirii prenatale, creșterea insuficientă în greutate în timpul sarcinii, antecedente familiale de naștere prematură și abuzul de droguri poate crește, de asemenea, riscul. În prezent se efectuează cercetări pentru a face legătura dintre acești factori și nașterea prematură dar, uneori, nu există nici un motiv evident care induce travaliul prematur.

Deci, poate fi riscul redus? "Unele dintre aceste lucruri pot fi modificate, cum ar fi renunțarea la fumat, dar altele, cum ar fi un istoric familial de naștere prematură, nu poate fi schimbat", spune dr. Rubens.

Problemele copiilor prematuri

Bebelușii născuți prematur sunt expuși riscului de complicații, dar asta nu înseamnă că toți copiii prematuri vor avea riscuri grave de sănătate pe termen lung. Cei care se nasc aproape de 37 de săptămâni, sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta complicații. Medicii sunt îngrijorați cu privire la dezvoltarea plămînilor și a sistemul imunitar al copiilor prematuri, care le pot pune viața în periclol, din cauza problemelor respiratorii sau infecțiilor severe.

Alte complicații includ: hemoragii cerebrale, patologii intestinale, boli cardiovasculare, paralizie cerebrală, patologii renale, dizabilități cognitive și alte probleme de sănătate. Dr. Rubens subliniază, cu toate acestea, că cele mai multe unități de terapie intensivă neonatală (NICU), posedă echipament de tratament și îngrijire pentru copiii prematuri, oferindu-le cele mai bune șanse de recuperare.

Procesul de naștere

Este important ca părinții care au riscul de a avea un copil prematur să fie conștienți că procesul de naștere prematură poate să difere de nașterea la termen. Se subliniază că travaliul prematur poate decurge foarte repede, de aceea trebuie să ajungeți cât mai curând posibil la o unitate medicală, la primele semne de travaliu. Timpul este esențial atunci cînd copilul născut prematur trebuie să primească steroizi și surfactant pentru a facilita dezvoltarea și extinderea plămînilor, iar în unele situații, medicii ar putea să încetinească, prin intermediul unor medicamente, travaliul.

În timpul travaliului, veți fi înconjurat de o echipă medicală completă, echipată pentru a corespunde necesităților copilului născut prematur. La naștere, nu se va putea auzi imediat strigătul copilului. Și după naștere, este posibil ca el să fie luat imediat la NICU.  Fiți cu noi pe facebook: