Fii Sanatos


Ziua Internațională a Acțiunii pentru Sănătatea Femeilor

20/10/17 (910 vizualizari)

International Day of Action for Women’s Health
Our Health, Our Rights, Our Lives!
End Violence Against Women in ALL its Forms


Pe 28 mai este marcată Ziua Internațională a Acțiunii pentru Sănătatea Femeilor, pentru a reaminti tuturor că sănătatea este considerată una din valorile fundamentale ale omenirii și un criteriu esențial de valorizare a unei societăți.

În acest an, campania desfășurată sub sloganul "Sănătatea noastră, drepturile noastre, viețile noastre!" este condusă de Rețeaua Internațională a Femeilor pentru Drepturile Reproducerii (Global Network for Reproductive Rights — WGNRR) și partenerii săi. Acest slogan ne îndeamnă să luăm atitudine față de violența împotriva femeilor în toate formele sale. WGNRR face apel la autoritățile din întreaga lume pentru a respecta, proteja și a asigura dreptul femeilor la sănătate, demnitate și integritate corporală.

Decizia de a lansa o Campanie pentru sănătatea femeilor a fost luată pe data de 28 Mai 1987, în cadrul celei de-a V-a Reuniuni Internaționale pentru Sănătatea Femeilor din Costa Rica. De atunci, organizațiile de femei din toată lumea desfășoară anual, diverse activități pentru a scoate în evidență probleme majore legate de acest subiect.

Activiștii și aliații pentru drepturile femeilor din întreaga lume - Womens Global Network for Reproductive Rights - WGNRR (Rețeaua Internațională a Femeilor pentru Drepturile Reproducerii) susțin drepturile femeilor cu privire la sănătatea sexuală și cea reproductivă. Respectarea și protejarea drepturilor femeilor la sănătate, demnitate și integritate corporală, stoparea violenței împotriva femeilor. Guvernele din întreaga lume sunt în prezent la etapele finale de stabilire a Agendei de Dezvoltare după 2015, care va include un set de Obiective de Dezvoltare Durabilă (SDG), care vor ghida politicile internaționale de dezvoltare, prioritățile și finanțarea pentru următorii 15 ani. În timpul ultimelor procese de revizuire globală, violența împotriva femeilor a primit, pe bună dreptate, atenția cuvenită din partea guvernelor și a instituțiilor ONU, ca fiind "una dintre cele mai răspândite forme de încălcare a drepturilor omului la nivel mondial," de constrângere a emancipării femeilor, împiedicând dezvoltarea. Cu toate acestea, violența este frecvent întâlnită, în special la femei și fete tinere, necăsătorite, sărace, HIV-pozitive, cu orientare sexuală diferită, cu handicap sau alte situații vulnerabile, care rămâne nesoluționată, și violența instituțională, atunci când se refuză dreptul la sănătate și accesarea serviciilor de sănătate sexuală și reproductivă.

"Violența instituțională" sau violența comisă de către stat, a fost, în mod tradițional, interpretată ca violența ce apare în circumstanțe extreme, în urma unor conflicte, dezastre și crize economice. Iar violența împotriva femeilor, așa cum este definită prin Declarația Organizației Națiunilor Unite din 1993 privind eliminarea violenței împotriva femeilor, totuși, include "violența fizică, sexuală și psihologică, comisă sau tolerată de către stat sau agenții săi, indiferent de locul în care aceasta se produce". Cele mai comune sunt: Refuzul dreptului de accesare a serviciilor de avort sigur și legal; Sterilizare forțată; Refuzul accesului la contraceptive, inclusiv contracepția de urgență etc.

De aceea, în această zi de 28 mai, trebuie să reamintim guvernelor și liderilor din întreaga lume, să asigure angajamentele referitoare la respectarea drepturilor la sănătatea sexuală și reproductivă a femeilor și consolidarea lor în viitorul apropiat. Fiți cu noi pe facebook:

Sursa: wgnrr.org