Fii Sanatos


Lipsa activității fizice sau sedentarismul poate fi mai dăunător pentru sănătate decât fumatul, diabetul sau bolile cardiovasculare

29/10/18 (3684 vizualizari)

Demonstrat și știut de toți! Exercițiile fizice ne ajută să trăim mai mult.

Dar, un studiu nou, publicat în revista JAMA Network Open, merge mai departe, constatând că un stil de viață sedentar poate fi mai rău pentru sănătate decât fumatul, diabetul și bolile cardiovasculare.

Dr. Wael Jaber, cardiolog în Clinica Cleveland și autorul principal al studiului, a catalogat rezultatele drept ”extrem de surprinzătoare”. Deci, dacă nu ești „prea bun” pe banda de alergat sau în testul de efort, atunci poți avea un prognostic mai rău, decât în cazul hipertensiunii arteriale, diabetului zaharat sau tabagismului. El sugerează că aceste date trebuie difuzate în rândul populației generale.

Sedentarismul trebuie tratat ca boală, remediu curativ fiind exercițiile fizice.

Cercetătorii au cercetat rezultatele a 122 007 de pacienți, care au fost supuși testelor de alergare la Clinica Cleveland, între ianuarie 1991 și decembrie 2014, pentru a determina toate cauzele mortalității în raport cu beneficiile exercițiilor fizice și fitness. Persoanele cu cea mai mică rată de activitate fizică au constituit 12% dintre participanți.

Bolile cardiovasculare și diabetul zaharat sunt cele mai „costisitoare” boli, anual cheltuindu-se miliarde pentru tratamentul acestora. Iar, dr. Jordan Metzl, medic medicină sportivă la Hospital for Special Surgery și autorul cărții "The Cure Exercise”, declară că în loc să se cheltuie sume uriașe pentru tratamentul bolilor, ar trebui să încurajăm pacienții și comunitatea să fie activi și să facă sport zilnic.

O altă concluzie importantă a studiului a fost că, fitnessul contribuie la o viață mai lungă. Cercetătorii mereu au fost preocupați de faptul că excesul activităților fizice ar putea crește riscul de deces prematur, însă acest studiu a demonstrat contrariul.

În acest studiu, persoanele cu cea mai înaltă activitate fizică au avut cele mai bune rezultate, indiferent de vârstă și sex. Rezultatele însă au fost mai impresionante atunci când a fost estimat riscul persoanelor care nu practică sport, subliniind faptul că sedentarismul poate depăși chiar și factorii de risc atât de puternici precum fumatul, diabetul sau chiar stadiul final al bolii renale.

Unic pentru acest studiu, dincolo de numărul mare de participanți, a fost faptul că cercetătorii nu s-au bazat pe auto-raportul participanților despre activitatea lor fizică, dar au fost efectuate teste și s-a constatat obiectiv în ce măsură aceștia practică sportul.

Comparativ cu persoanele care practică sport de performanță, riscul de deces al persoanelor sedentare este cu 500% mai mare.

Lipsa activității fizice poartă un risc de deces de trei ori mai mare decât cel al fumatului.

Iar, persoanele care practică sportul în cantități moderate, au avut un risc cu 390% mai mare. Fiți cu noi pe facebook:

Nu există nici o limită pentru beneficiile sportului.

Deci, mai multă mișcare! Mișcarea este viață!

Sursa: https://edition.cnn.com