Fii Sanatos


Părinți ghidați de smartphourile copiilor

29/08/19 (2352 vizualizari)

Utilizarea excesivă a dispozitivelor mobile poate contribui la creșterea riscului de depresie și suicid printre adolescenți... 

Dar, ce înseamnă "excesiv"? – Elaborarea unui ghid bazat pe dovezi, care ar explica această noțiune, necesită mult timp, ani, poate chiar decenii. Iar tempoul cu care copiii aplică în rutina lor zilnică dispozitivele mobile, lasă cercetătorii fără cuvinte.

Totuși, chiar la această etapă, oameni de știință și oficialii din domeniul sănătății publice recomandă se folosim dozat beneficiile tehnologiilor moderne.

Fără gadget-uri în dormitor

Utilizarea unui dispozitiv mobil în dormitor este asociat cu mai multe riscuri, în special privarea de somn. Chiar și în cazul adulților, folosirea acestuia înainte de culcare duce la pierderea somnului și insomnie. Iar copiii au nevoie de mult mai mult somn decât adulții.

Astfel, chiar dacă uneori poate fi destul de dificil și anevoios să luați gadget-ul de la copil înainte de culcare, acest lucru nu este doar necesar, ci și benefic.

Configurați online firewall-urile și utilizarea de date

Este ireal să așteptați ca tinerii să nu acceseze site-urile ilicite sau șocante, sau să modereze utilizarea rețelelor sociale. Ei sunt mereu în căutarea senzațiilor tari.

Specialiștii ne recomandă să profităm de ofertele furnizorilor de internet, dar și de posibilitățile dispozitivelor moderne și să restricționăm accesul la conținutul ilicit și folosirea de date.

Stabiliți reguli de utilizare

Regulile pot fi stabilite împreună cu copilul. De exemplu, telefonul nu poate fi utilizat în timpul meselor, sau poate fi utilizat nu mai mult de o oră după școală. Dacă regulile sunt încălcate, copilul va fi privat de telefon pentru o anumită perioadă de timp.

Părinții - model de comportament

Adulții, la fel ca și copiii, sunt atrași de telefoanele mobile.

Dar, părinții trebuie să servească drept model de folosire adecvată a telefonului. Astfel, dacă părinții sunt dependenți de mobile, nu puteți aștepta ca copiii să fie diferiți. Nu este suficient să limitați folosirea telefonului în timp ce conduceți sau în timpul mesei, este important să conștientizați faptul că copiii văd ceea ce postați și online. Dacă criticați un alt părinte sau persoană pe o rețea de socializare, copiii vă vor urma exemplul.

Folosiți un telefon vechi

...sau un smartphone fără acces la internet, în special la școală. Chiar dacă acest lucru poate părea depășit pentru unii părinți, mai ales în cazul adolescenților, puneți în aplicare această recomandare. Telefoanele vor permite efectuarea și primirea apelurilor, mesajelor, dar va limita accesul la media socială sau clipuri video. Ultimile vor putea fi accesate de la computere și tablete de acasă, în timpul liber. În afara casei, ei se vor întâlni cu prietenii, vor juca sport sau își vor trăi viața, dar nu vor fi tentați să aibă acces permanent la internet și să se distragă. Fiți cu noi pe facebook:

Sursa: http://time.com/