Fii Sanatos


29 octombrie 2016 - Ziua Mondială a Accidentului Cerebral Vascular

20/10/17 (1052 vizualizari)

 

“Accidentul Cerebral Vascular poate fi tratat!” - ”Stroke is Treatable”

Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral, marcată anual la 29 octombrie, a readus în discuţie această, maladie care ameninţă populaţia lumii.

Acest eveniment promovează un mod de viaţă sănătos, dar şi avertizează asupra faptului că AVC-ul poate afecta pe oricine.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces la persoanele de peste 60 de ani şi cea de-a cincea cauză de deces, pentru cei cu vîrste cuprinse între 15 şi 59 de ani. Una din şase persoane suferă un accident vascular cerebral în timpul vieţii şi la fiecare şase secunde moare o persoană din această cauză. Vîrsta persoanelor predispuse de a fi victime ale unui AVC a scăzut în ultimii ani de la 65 de ani la 55 de ani şi, totodată, a crescut numărul persoanelor tinere care se confruntă cu AVC. Îngrijorător este faptul că incidenţa AVC a crescut la persoanele sub 30 de ani. În prezent, peste 31% din numărul total de pacienţi cu AVC au vîrsta cuprinsă între 20-64 de ani, comparativ cu 25% în 1990. Anual, în lume, sunt înregistrate 15 milioane de cazuri de accident vascular cerebral.

În Moldova, incidența AVC este de 168 de cazuri la 100 de mii de locuitori. Din păcate, rata mortalității din cauza accidentelor vasculare cerebrale este semnificativă atât la nivel global, cât și în țara noastră. Fiți cu noi pe facebook:

Citește mai multe despre Accidentul Vascular Cerebral 

Vezi cum poți evita un Accident Vascular Cerebral

6 afirmații despre Accidentul Vascular Cerebral