Fii Sanatos


Surditatea – un alt efect advers al analgezicelor

20/10/17 (1619 vizualizari)

Potrivit unui nou studiu, administrarea a două tablete de paracetamol sau ibuprofen pe săptămână, pe parcursul a șase ani, poate provoca pierderea semnificativă a auzului.

Cercetătorii au constatat că, medicamentele administrate de milioane de oameni în fiecare an, blochează irigarea cu sânge a urechii interne. Aceasta înseamnă că urechile vor fi mai expuse la influența negativă a zgomotului.

Oamenii de știință de la Brigham and Women's Hospital, împreună cu cei de la Harvard, SUA, au ajuns la concluzia că, la una din 20 de femei ce suferă de surditate parțială, ca o cauză poate fi administrarea acestor comprimate.

Dr. Gary Curhan, autorul principal al studiului, susține că ”pierderea auzului este întâlnită frecvent și poate avea un impact profund asupra calității vieții. Identificarea factorilor de risc modificabili, va permite gestionarea riscului de pierdere a auzului și va încetini progresarea acestuia.”

Studiul a fost publicat în Harvard Gazette și în revista Epidemiology. Conform cercetării, una din 12 femei administrează, cel puțin de două ori pe săptămână, paracetamol, ibuprofen sau analgezice similare. Iar, dacă acest lucru durează mai mult de șase ani, riscul de a dezvolta pierderea auzului crește cu 9%. Acest studiu a fost precedat de unul similar pe bărbați, care a avut aceleași rezultate.

”Riscul de pierdere a auzului după administrarea analgezicelor este modest, dar luând în considerare utilizarea lor frecventă, chiar și o mică creștere a acestui risc ar putea avea impact negativ asupra sănătății”, a adăugat dr. Curhan.

Sunt necesare studii suplimentare, pentru a calcula dozele și durata de utilizare a acestor preparate.

Totuși, persoanele care administrează, în mod regulat și îndelungat, preparate analgezice, trebuie să consulte un specialist. Fiți cu noi pe facebook: