Fii Sanatos


Știați că unele grăsimi scad riscul pentru diabet zaharat?

01/03/18 (397 vizualizari)

Nu toate tipurile de grăsimi saturate sunt la fel. Noile studii sugerează că unele grăsimi saturate sunt mai dăunătoare decât altele, mai ales atunci când vine vorba de riscul pentru diabet zaharat de tip 2.

Într-un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition, cercetătorii Universității Harvard și Universității Rovira și Virgili din Spania, au monitorizat 3.349 de adulți spanioli, pe parcursul a aproximativ 4,5 ani, și au descoperit că persoanele care au consumat cantități mai mari de grăsimi saturate și grăsimi de origine animală, au fost de două ori mai susceptibile pentru a dezvolta diabet, decât cei care au consumat o cantitate mai mică. Analizând rezultatele în funcție de tipul de produse consumate, toate au fost asociate cu un risc crescut de diabet zaharat. Doar persoanele care au consumat iaurt degresat, au avut un risc mai mic.

Cercetătorii au mai multe explicații. Autorul principal al studiului, dr. Marta Guasch-Ferre, cercetăror în domeniul alimentației, de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, susține că iaurtul conține ingrediente sănătoase, ca probiotice și proteine, care pot avea efecte protectoare atunci când vine vorba de diabet zaharat. De fapt, s-a observat că, persoanele care consumă mai mult iaurt au o alimentație mai sănătoasă. Tot ea, afirmă că untul și brânzeturile adeseori sunt consumate împreună cu carbohidrați ca pâinea prăjită sau biscuiții, care și mai mult cresc riscul pentru bolile metabolice.

Pe de altă parte, studiul nu a găsit nici o legătură semnificativă între riscul de diabet și consumul de carne roșie, carne procesată, ouă sau lapte integral degresat.

Dr. Guasch-Ferre susține: "Știm că este benefic să reducem aportul acestor tipuri de grăsimi și să le înlocuim cu grăsimi sănătoase, din surse vegetale, cum sunt nucile și uleiul de măsline."

Atenție! Doar pentru că grăsimile sunt de origine vegetală, nu înseamnă că sunt sănătoase. Uleiul de palmier, utilizat în multe produse alimentare procesate, are un conținut înalt de grăsimi saturate. Un studiu recent demonstrează că, doar o singură doză de ulei de palmier poate afecta metabolismul și reduce sensibilitatea organismului la insulină.

American Heart Association recomandă ca aportul de grăsimi saturate să nu constituie mai mult de 10% din consumul caloric zilnic și încurajează folosirea în alimentație a grăsimilor nesaturate, dar și a carbohidraților din legume, fructe, cereale integrale, nuci și legume. Fiți cu noi pe facebook: